avastin

Wat u moet weten over Avastin®

Avastin® is een geneesmiddel dat de schadelijke effecten van ongewenste vaatnieuwvorming in het oog remt. Ongewenste vaatgroei in de zogenaamde gele vlek heeft grote invloed op de gezichtsscherpte. Avastin® voorkomt dat nieuwe, zwakke en lekkende bloedvaten ontstaan en kan al opgetreden beschadigingen (gedeeltelijk) herstellen, al dan niet tijdelijk. Het kan uw gezichtsscherpte zelfs verbeteren. 

Wanneer Avastin®?

Avastin® is geschikt voor de behandeling van de volgende netvliesafwijkingen:

Werking

Avastin® is een geneesmiddel met VEGF (vascular endothelial growth factor) remmende werking. VEGF komt vrij in het oog bij onder andere zuurstofgebrek en heeft invloed op de doorgankelijkheid van kleine bloedvaatjes. Hierdoor kan er lekkage van vocht ontstaan in het netvlies. Als dit in de gele vlek gebeurt, heeft dat een grote invloed op de gezichtsscherpte. Ook kan er door zuurstofgebrek vaatnieuwvorming ontstaan, wat kan leiden tot (glasvocht)bloedingen en een verhoogde oogdruk (neovasculair-glaucoom). 

Avastin® remt tijdelijk deze effecten van VEGF. Het kan ertoe bijdragen dat de afwijkingen (tijdelijk) afnemen en de gezichtsscherpte mogelijk verbetert. Een behandeling met Avastin® kan eventueel worden gecombineerd met een laserbehandeling.

Niet geregistreerd, wel effectief

Avastin® is oorspronkelijk geregistreerd voor de behandeling van dikkedarmkanker. Het geneesmiddel blijkt echter ook zeer effectief voor de behandeling van diverse chronische oogaandoeningen, zoals maculadegeneratie. Avastin® wordt daarom veel door oogartsen gebruikt. Omdat het middel niet officieel is geregistreerd voor intravitreale injecties, spreken we van een off-label behandeling.