Ooglaseren

De behandeling met Avastin®

Komt u in aanmerking voor een behandeling met Avastin®, dan krijgt u intravitreale injecties toegediend in het oog. De oogarts spuit het geneesmiddel met een uiterst klein naaldje in de glasvochtruimte van uw oog. De opstartfase bestaat uit minimaal 5 injecties, om de 4 weken. Om infecties te voorkomen begint u 1 dag voor de behandeling met het toedienen van Tobradex (antibiotica) oogdruppels. Ook op de behandeldag en tot en met 5 dagen erna dient u deze toe.

De injectieprocedure wordt elke 4 weken herhaald. 4 weken na de laatste injectie volgt een oogheelkundige controle. Hierbij wordt de gezichtsscherpte gemeten, een OCT-scan gemaakt en eventueel een fluorescentiefoto. Als blijkt dat de aandoening nog actief is, kan de oogarts aanvullende injecties of een laserbehandeling voorstellen.

De behandeling in 6 stappen

Avastin® wordt toegediend door middel van een injectie in uw oog. De behandeling verloopt als volgt: 

  1. Uw oog wordt van tevoren (volgens protocol) met druppels verdoofd. Tijdens de behandeling voelt u geen pijn.
  2. In de operatiekamer worden uw gezicht en het gebied rond uw oog afgedekt.
  3. Uw oog en de huid eromheen worden gereinigd.
  4. De oogarts plaatst een instrument om uw oog open te houden.
  5. De oogarts dient de injectie toe in het witte gedeelte van uw oog.
  6. Na afloop krijgt u in het oog antibioticumzalf met een oogverband.

De behandeling vindt plaats bij Twents Oogpunt (Oogheelkundig Medisch Centrum Twente), gevestigd in de hal van ZGT Hengelo. U wordt behandeld door dr. T. Bakx, drs. L. Vrij of drs. A. al Dulaimi. De ingreep duurt ongeveer een half uur. Wij raden u af na de behandeling zelf auto te rijden. 

Na de behandeling

Na de behandeling met Avastin® kan het witte gedeelte van uw oog wat rood zien. Tevens kunt u enkele zwarte ‘vlokjes’ of ‘vlekken’ in uw gezichtsveld waarnemen. Deze symptomen zijn normaal en verdwijnen binnen enkele dagen. Als dit niet het geval is, u pijn of ongemak voelt, zwelling optreedt of uw ogen roder worden, neemt u dan direct contact op met de oogarts. Gedurende 5 dagen na de behandeling zult u moeten druppelen met Tobradex oogdruppels