Ooglaseren

Vragen en antwoorden

Hier vindt u de meestgestelde vragen over onder andere Avastin® en de behandeling bij Twents Oogpunt. Klik op een vraag en u vindt het antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is natte maculadegeneratie?

Natte maculadegeneratie, kortweg natte LMD, is een chronische oogaandoening die het gezichtsvermogen aantast. Bij natte MD ontstaan nieuwe, zwakke en lekkende bloedvaten in het netvlies, waardoor golvende lijnen, blinde vlekken of andere veranderingen in het gezichtsvermogen kunnen optreden. Natte MD komt vooral voor op hogere leeftijd. Zonder behandeling kan het gezichtsvermogen snel verslechteren.

Twents Oogpunt behandelt natte LMD door in het oog injecties met Avastin® toe te dienen. Hierdoor kan verdere achteruitgang van het gezichtsvermogen worden geremd. Bij een derde van de patiënten treedt zelfs verbetering op.

Kan natte LMD worden behandeld?

Natte LMD kan worden behandeld met het middel Avastin®. Dit wordt toegediend met injecties in het oog. Avastin® voorkomt dat nieuwe, zwakke en lekkende bloedvaten ontstaan en kan al opgetreden beschadigingen (gedeeltelijk) herstellen. Het zorgt ervoor dat uw gezichtsvermogen niet verder achteruitgaat – wat zonder behandeling vrijwel zeker wel gebeurt – en kan zelfs uw gezichtsvermogen verbeteren. Omdat natte LMD een chronische aandoening is, moeten patiënten langdurig worden behandeld. 

Hoe veilig is de behandeling met een niet-geregistreerd geneesmiddel? 

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke studies en publicaties die de werking van Avastin® bevestigen. Deze studies zijn niet zodanig opgezet dat ze voldoen aan criteria voor registratie. Deze registratie zal er ook niet komen. De firma heeft geen plannen voor verder onderzoek en registratie van Avastin®, nu zij al Lucentis® produceren. Avastin® is vele malen goedkoper dan Lucentis®

De risico’s van een behandeling met Avastin® zijn minimaal. Er zijn wetenschappelijke studies en publicaties die dit bevestigen. Toch bestaat er een kleine kans op de volgende complicaties:

  • Oogdrukverhoging. De oogdrukverhoging kan meestal goed worden behandeld met oogdrukverlagende druppels. Bij vaatgroeiremmers zoals Avastin® komt deze complicatie nauwelijks voor.
  • Bacteriële infectie (endophthalmitis). Dit is een zeer zeldzame complicatie waarbij pijnklachten optreden en het gezichtsvermogen sterk afneemt.
  • Glasvochtbloeding (zeer zeldzaam).
  • Schade aan de lens of het netvlies (zeer zeldzaam).

Heeft u last van één of meer van deze verschijnselen? Neem dan direct contact op met uw oogarts. 

Is de behandeling met Avastin® pijnlijk?

De behandeling met Avastin® is vrijwel pijnloos. Een half uur voor de behandeling wordt uw oog verdoofd, waardoor het ongevoelig wordt. De oogarts dient de injectie toe in het witte gedeelte van uw oog. Sommige patiënten voelen op dat moment een lichte druk en zien na afloop donkere vlokjes of vlekken. Deze verdwijnen na een aantal dagen vanzelf.

Waarmee moet ik druppelen?

Voor de behandeling krijgt u een recept mee voor Tobradex oogdruppels. Deze kunt u afhalen bij uw apotheek. Het antibioticum in deze oogdruppels onderdrukt ontstekingsverschijnselen en voorkomt bacteriële infecties. 

Wanneer moet ik beginnen met druppelen?

U begint 1 dag voor de behandeling met het toedienen van Tobradex oogdruppels: 3 keer per dag 1 druppel (ochtend, middag, avond). Hetzelfde doet u op de behandeldag en de 5 dagen erna. In totaal druppelt u dus 7 dagen 3 keer per dag. 

Hoe vaak moet ik terugkomen voor een injectie?

De injectieprocedure wordt elke 4 weken herhaald. 4 weken na de laatste injectie volgt een oogheelkundige controle. Hierbij wordt de gezichtsscherpte gemeten, een OCT-scan gemaakt en eventueel een fluorescentiefoto. Als blijkt dat de aandoening nog actief is, kan de oogarts aanvullende injecties of een laserbehandeling voorstellen. 

Natte LMD is een chronische aandoening en de meeste patiënten moeten langdurig worden behandeld.

Hoe kan ik zelf mijn gezichtsvermogen controleren?

Bent u behandeld voor natte LMD? Dan is het belangrijk om zelf uw gezichtsvermogen te controleren en achteruitgang vroegtijdig op te sporen. Wij raden u aan om minimaal 1 keer per week de Amslertest en de Leeskaarttest uit te voeren. Beide tests staan in de brochure ‘De behandeling met Avastin®’ die u ontvangt tijdens uw bezoek aan Twents Oogpunt. Uiteraard kunt u de brochure altijd bij ons opvragen

Wat is een OCT-scan?

OCT (Optical Coherence Tomography) is een nieuwe onderzoekstechniek die pijnloos en snel een dwarsdoorsnede van het oog maakt. Dit beeld is bijzonder geschikt om afwijkingen zoals vocht, bloedinkjes of andere afwijkingen aan het netvlies aan te tonen. Twents Oogpunt gebruikt de OCT-scan om de diagnostiek en het resultaat van uw behandeling met Avastin® in kaart te brengen. 

Normale-OCT-scan

Normale OCT-scan van de macula

afwijkende-OCT-scan

Afwijkende OCT-scan van de macula